La Deixalleria Industrial dels Polígons Jordi Camp i Congost ha gestionat 13 tones de residus aquest 2021

27.10.2021

L'Associació aposta per iniciatives com la Deixalleria Indsutrial, on es detecten noves iniciatives i demandes de les empreses

A finals de 2019, l’Associació d’Empresaris i Propietaris dels Polígons Industrials Jordi Camp i Congost (AEP Camp Congost) i l'àrea de promoció econòmica de l'Ajuntament de Granollers van posar en marxa una deixalleria industrial, orientada a la millora de la gestió de residus valoritzables de paper/cartró, plàstic, ferralla i fusta. Aquest projecte va ser la resposta a una demanda específica de petites empreses dels polígons industrials de la ciutat, que manifestaven la dificultat i l’elevat cost de gestionar petits volums de residus no perillosos. Davant d’aquesta problemàtica es va plantejar una prova pilot per tal de testar al Polígon Jordi Camp, una deixalleria industrial que oferís a les empreses la possibilitat d’estalviar costos de transport, optimitzar la gestió dels residus industrials i donar opcions de proximitat en la gestió, aportant el component d’agregació de la demanda de diversos industrials.

Aquesta iniciativa va néixer en el marc del projecte «Granollers entra en simbiosi», impulsat per promoció econòmica amb el suport de la Diputació de Barcelona. «Granollers entra en simbiosi» és un programa municipal que vol contribuir a la materialització de la simbiosi o relació col·laborativa al món industrial local en àmbits com l'energètic, la mobilitat, els residus, etc. El projecte va ser el guanyador nacional dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos.

Un cop acabada la prova pilot, a mitjans del 2020, l’Associació dels polígons Congost i Jordi Camp, va assumir la gestió de la deixalleria industrial i l’ofereix als socis com a part dels seus projectes. Així, la deixalleria ofereix una solució de proximitat per a petits volums de residus valoritzables de paper/cartró, plàstic, ferralla i fusta. Consisteix a posar a disposició dels industrials un espai dins del polígon Jordi Camp, gràcies a la col·laboració del gestor TEGA, on puguin portar els seus residus valoritzables, de manera que la reducció dels costos de transport i el pagament per residu incentiva l’adequada separació. L’Associació es va donar d’alta com a agent dins de l'Agència Catalana de Residus i coordina la recollida quinzenal dels residus, a partir de la contractació directa del servei de transport, de manera que es generen economies d’escala.
Els objectius que permet assolir la deixalleria industrial són, per una banda, sensibilitzar les empreses en la millora de la gestió de residus i la seva valorització i, per l’altra, mostrar el potencial de l’agregació de la demanda i de les solucions basades en la proximitat. En aquest cas, la col·laboració entre els agents i el km0 permeten minimitzar els costos associats a la gestió. A més, separant adequadament els residus es redueix el volum del banal, i el seu cost, que tindrà un preu creixent en un futur immediat.

Des de gener fins setembre de 2021 s’ha gestionat 13 tones de residus: 2.920 kg. de fusta, 6.165 kg. de metall, cartró no recuperable 268 kg, cartró recuperable 1.955 kg, plàstic no recuperable 916 kg i plàstic recuperable 890 kg. Cal destacar que bona part del residus recuperables, prèviament no es segregaven i acabaven en un contenidor de genèric de residu banal. Actualment 7 empreses fan ús de la deixalleria industrial.

Detecció de noves demandes de les empreses
El projecte de la deixalleria industrial ha facilitat també la detecció de noves iniciatives i demandes de les empreses, i això ha permès presentar noves propostes relacionades amb l’economia circular i la simbiosi.

És el cas del Gestor ambiental i de residus compartit, que impulsa l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Granollers des de Can Muntanyola. Es tracta d’un assessorament integral i una anàlisi de la gestió dels residus, a disposició de les empreses dels polígons industrials, per promoure la reducció i valorització, així com la transició cap a una economia més circular. A més a més, s’està iniciant l’estudi per tal de poder dur a terme una recollida d’orgànica també de forma mancomunada, una demanda que han realitzat una bona part del participants. 10 empreses ja han participat al Gestor Ambiental i de Residus compartit.

Aquest any 2021, els participants en la deixalleria industrial tenen accés, sense cost, a aquest assessorament que els permetrà corregir o millorar les seves pràctiques, incorporant criteris de circularitat quan sigui possible.

Col·laboració publicoprivada i economia circular
La deixalleria industrial dels polígons Jordi Camp i Congost és un exemple de com la col·laboració publicoprivada pot donar lloc a pràctiques concretes que faciliten l’activitat, alhora que treballen per estalviar costos i millorar el comportament ambiental de les empreses. Tot i ser un projecte d’abast encara limitat, conté molts dels elements que han de facilitar-nos la transició cap a una economia més sostenible ambientalment: proximitat, cooperació, solucions a necessitats concretes i coresponsabilitat.

El futur del món empresarial es troba en una economia verda i circular, compromesa amb la societat i amb el medi ambient. La deixalleria industrial és un nou pas cap aquest nou futur empresarial i constitueix una experiència de col·laboració publicoprivada que incorporar la perspectiva d’agregació i proximitat per atendre les necessitats de les empreses.

Segons el Parlament Europeu, els països de la Unió Europea produeixen més de 2.500 milions de tones de residus cada any. De fet, si seguim explotant els recursos com ho fem ara, l’any 2050 necessitarem els recursos de tres planetes terra per subsistir. La crisi climàtica ha evidenciat els punts febles de la gestió de recursos i de les actuals cadenes de valor.

La rellevància d’actuar de manera sostenible i moure’ns com a societat cap a l’economia circular és ja una opinió molt generalitzada. Totes les administracions, i també el sector privat, han d’orientar-se a donar suport a aquest moviment, que ha donar lloc a realitats concretes, a actuacions i projectes materialitzats. En aquesta creació de referents és on prenen un paper clau els agents locals, ja siguin empreses, entitats o administracions locals, tant per la seva pràctica com per la seva disposició a col·laborar.

(Can Muntanyola - Granollers Mercat) 
2 milions de les inversions d'aquest mandat als pressupostos participatius

2 milions de les inversions d'aquest mandat als pressupostos participatius

L'Ajuntament de Granollers destina 2 milions de les inversions d'aquest mandat als pressupostos participatius

22.9.2021
Cada ciutadà de Granollers i Les Franqueses genera prop d'1,2 kg de residus al dia

Cada ciutadà de Granollers i Les Franqueses genera prop d'1,2 kg de residus al dia

Durant l'any passat, Granollers va registrar 429 kg/hab./any de residus, i les Franqueses, 446,5 kg/hab./any

17.8.2021
Dos mesos de treball a la línia R3 entre Granollers i Les Franqueses

Dos mesos de treball a la línia R3 entre Granollers i Les Franqueses

Adif substitueix a la nit les travesses de l'R3 entre Granollers i les Franqueses per tal de no interrompre la circulació.

18.6.2021
Línia d'ajuts i subvencions Ajuntament de Granollers

Línia d'ajuts i subvencions Ajuntament de Granollers

Subvencions per a la contractació de persones desocupades, pel foment de l’emprenedoria i la creació d’activitat empresarial i pel manteniment de llocs de treball 2021

17.5.2021
Instal·lat un punt doble de càrrega per a vehicles al PI Jordi Camp

Instal·lat un punt doble de càrrega per a vehicles al PI Jordi Camp

Dos nous punts dobles de recàrrega als polígons de Granollers

17.5.2021
Adjudicada la construcció del tercer carril a la C-17 en sentit nord entre Parets i Granollers

Adjudicada la construcció del tercer carril a la C-17 en sentit nord entre Parets i Granollers

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat, per un import de 18 milions d'euros, les obres per construir un tercer carril a la calçada en sentit nord de la C-17 en el tram entre Granollers i Parets del Vallès. Es preveu que els treballs com

17.5.2021
Millora de l'asfalt al municipi

Millora de l'asfalt al municipi

Després de moltes queixes per part de l’Associació, s’inclourà la millora d’un tram del PI Congost dins del projecte d’adequació de paviment de la ciutat.

12.5.2021
Webinar Nova Tarifa Electricitat

Webinar Nova Tarifa Electricitat

L'1 de juny entra en vigor la nova normativa on s'aplicarà un canvi important en la tarifa de l'electricitat. Uneix-te, coneix més i pregunta!

11.5.2021
Assemblea General 2021

Assemblea General 2021

Celebrada l'Assemblea General de l'Associació, de manera telemàtica.

19.4.2021
L’empresa sòcia GST 3D, fabricant de filaments per a impressió 3D, obre a Granollers la planta més gran del grup

L’empresa sòcia GST 3D, fabricant de filaments per a impressió 3D, obre a Granollers la planta més gran del grup

A la fàbrica instal·lada al PI Congost,  preveu invertir dos milions d’euros entre 2021 i 2022.

19.3.2021
Granollers crea un punt de recuperació d'equips informàtics obsolets

Granollers crea un punt de recuperació d'equips informàtics obsolets

Es posa en marxa un punt de recollida i sanejament de material informàtic obsolet per reciclar-lo i fer-lo arribar a persones sense recursos.

26.2.2021
Ajuts Covid-19 pels ERTO

Ajuts Covid-19 pels ERTO

Resolució de les bases reguladores pels ajuts extraordinaris per mantenir els llocs de treball en situació d'ERTO.

9.2.2021
Línia d'ajuts per a treballadors en ERTO o amb contracte fix discontinu, i per a autònoms

Línia d'ajuts per a treballadors en ERTO o amb contracte fix discontinu, i per a autònoms

Es publiquen les ordres per les quals s’obriran la setmana vinent els tràmits d’inscripció prèvia per a dos ajuts directes i extraordinaris.

9.2.2021
Nou pla d'ajuts per la Covid

Nou pla d'ajuts per la Covid

El Govern destinarà 618 milions d'euros per ajudar els sectors més afectats per limitacions o tancaments.

26.1.2021
L’Associació va un pas més enllà i evita que la Pujada del Preu de l'Energia afecti a les empreses

L’Associació va un pas més enllà i evita que la Pujada del Preu de l'Energia afecti a les empreses

Gràcies al projecte de la Compra Col·lectiva d'Energia, posat en marxa per l'AEP Jordi Camp i Congost, les empreses participants no es veuran afectades per la pujada del preu de l'electricitat.

14.1.2021
Aconseguim una rebaixa del 16% en el preu de la llum

Aconseguim una rebaixa del 16% en el preu de la llum

Tres comercialitzadores han presentat l'oferta més competitiva, en funció de la tarifa d'accés.

15.12.2020
Avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l'aire

Avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l'aire

Consulta les recomanacions generals per evitar qualsevol risc, i segueix l'evolució de l'avís preventiu.

15.12.2020
Rebaixem un 16% el preu de la llum

Rebaixem un 16% el preu de la llum

Les 34 empreses participants en el projecte de la Compra Agregada d'Energia aconsegueixen estalviar en la factura de la llum.

14.12.2020
Trobada de la Taula d'Associacions de polígons de Granollers

Trobada de la Taula d'Associacions de polígons de Granollers

Celebrada la cinquena convocatòria d'aquesta Taula centrada en la mobilitat, l'energia i els recursos en els polígons.

11.12.2020
Últim dia per registrar-se als ajuts pels autònoms

Últim dia per registrar-se als ajuts pels autònoms

Fins avui a les 15 hores es pot realitzar la inscripció prèvia per accedir als ajuts dirigits a autònoms.

7.12.2020
Nou radar mòbil als polígons

Nou radar mòbil als polígons

La policia local ha adquirit un radar mòbil per controlar la velocitat als polígons.

7.12.2020
Tanquem el concurs de la Compra Agregada d'Energia

Tanquem el concurs de la Compra Agregada d'Energia

Un cop finalitzada la primera fase de sumar subministraments, sortim a concurs.

25.11.2020
Microcrèdits Microbank per a autònoms i microempreses

Microcrèdits Microbank per a autònoms i microempreses

El Consell Comarcal del Vallès Oriental obra una línia de crèdits juntament amb CaixaBank.

19.11.2020
En marxa la Deixalleria Industrial

En marxa la Deixalleria Industrial

Posem en marxa el projecte de la Deixalleria Industrial als Polígons.

18.11.2020
Actuació al Polígon Congost

Actuació al Polígon Congost

S'executa una actuació pendent de la PAC de Congost.

10.11.2020
Línia d'ajudes per a autònoms, la reactivació industrial, i mesures fiscals

Línia d'ajudes per a autònoms, la reactivació industrial, i mesures fiscals

Es publiquen diverses línies d'ajuts i mesures urgents en l'àmbit fiscal.

5.11.2020
Pròrroga de l'estat d'alarma

Pròrroga de l'estat d'alarma

La pròrroga durarà fins el dia 9 de maig de 2021.

4.11.2020
Confinament perimetral a Catalunya

Confinament perimetral a Catalunya

Noves mesures per aturar l'increment de casos de Covid-19 a Catalunya.

29.10.2020
Noves mesures i restriccions per la Covid-19

Noves mesures i restriccions per la Covid-19

Noves mesures per contenir els brots Covid-19 aplicables a tot Catalunya a partir del 25 d'octubre.

26.10.2020
Mesures urgents de suport als arrendataris de locals

Mesures urgents de suport als arrendataris de locals

Es publica el Decret Llei 34/2020 de mesures de suport als arrendataris de locals industrials i comercials.

23.10.2020
Marca Q de Qualitat pels polígons

Marca Q de Qualitat pels polígons

CEPE concedeix la Marca Q als polígons de Granollers.

22.10.2020
La llei del teletreball entra en vigor

La llei del teletreball entra en vigor

Per tal que s'apliqui la nova normativa el teletreball ha de suposar, com a mínim, el 30% de la jornada.

14.10.2020
Benvinguts a la nova web!

Benvinguts a la nova web!

Descobreix l'Associació, el nostre dia a dia i posa't en contacte amb nosaltres.

7.10.2020
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes