Cada ciutadà de Granollers i Les Franqueses genera prop d'1,2 kg de residus al dia

17.8.2021

Durant l'any passat, Granollers va registrar 429 kg/hab./any de residus, i les Franqueses, 446,5 kg/hab./any

Cada granollerí genera cada dia 1,18 kg de residus, un 9% més que fa cinc anys. Així es desprèn de les dades fetes públiques aquesta setmana per l'Agència de Residus de Catalunya, que quantifica en 26.783 les tones de residus municipals generades l'any passat a la ciutat. Aquesta dada, excepcionalment, és un 2,35% inferior a la de l'any anterior, quan a la ciutat es van recollir 27.427 tones de residus. Les dades de l'any de pandèmia, per tant, han trencat la tendència a l'alça dels darrers anys, i és que del 2015 ençà la generació de residus a Granollers ha crescut un 13,5%, fins al punt que cada habitant produeix 429 kg de brossa a l'any.

A les Franqueses, la proporció per habitant encara és més gran. L'any passat es van generar 9.093 tones de residus, que equivalen a 446,5 kg/hab./any, o cosa que és el mateix, 1,22 quilos per persona al dia. A diferència de la tendència general –l'any de pandèmia ha suposat una reducció de residus a la majoria de municipis–, a les Franqueses s'ha incrementat un 8,6% respecte a l'any anterior (quan es van generar 8.372 tones de residus municipals) i un 15,3% més que fa cinc anys (7.885 tones). A més, aleshores la proporció de residus per habitant també era menor a l'actual, de 405,5 kg/hab./any.

Amb tot, tant a Granollers com a Les Franqueses la proporció de residus per habitant i any és força inferior a la mitjana catalana, que s'enfila fins als 511 kg/hab./any –1,40 kg per persona i dia–.

Augment en la recollida selectiva

Del total de residus generats a Granollers, un 40,6% (10.889 tones) corresponen a alguna fracció de la recollida selectiva, mentre que fa cinc anys aquest percentatge era del 29,3%. En aquest increment destaca especialment el paper i cartró, que en cinc anys s'ha multiplicat per més de cinc, de les 359 tones de fa cinc anys a les 1.896 actuals.

A les Franqueses, dels residus recollits, el 43% van ser de recollida selectiva (3.914 tones), mentre que fa cinc anys el percentatge era del 31,6%. En aquest cas, l'increment més notable ha estat en la recollida de la fracció orgànica, que ha passat de 383 tones a 941.

Al conjunt de Catalunya, la recollida selectiva suposa el 45,9% del total de residus generats. A tot el país s'han recollit selectivament 1,8 milions de tones de residus, un 0,5% més que l'any anterior i un 26% més que fa cinc anys.

No obstant això, l'Agència de Residus de Catalunya recorda que "cal continuar millorant la recollida selectiva i l'eficiència dels processos de tractament", ja que les dades de recuperació encara queden lluny del 50% marcat com a objectiu per la Unió Europea per al 2020. En total, al conjunt del país es van generar l'any passat gairebé 4 milions de tones de residus, unes 72.000 tones menys que l'any anterior.

Font: SomGranollers
Jornada Seguretat als Polígons

Jornada Seguretat als Polígons

Et convidem a participar a una trobada en la qual es parlarà de seguretat per empreses, de protecció passiva, activa, organització de la seguretat i valoració del risc.

17.5.2024
Sequera - Excepcionalitat

Sequera - Excepcionalitat

Semàfor taronja – Escenari d’excepcionalitat (25% de les reserves)

15.5.2024
Dilluns començaran les obres al passeig Fluvial i al parc del Congost

Dilluns començaran les obres al passeig Fluvial i al parc del Congost

La renaturalització de l'entorn del riu Congost, que inclou treballs a la mateixa llera del riu, així com a passeig Fluvial i al parc del Congost

13.5.2024
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes