La Deixalleria Industrial dels Polígons Jordi Camp i Congost ha gestionat 13 tones de residus aquest 2021

27.10.2021

L'Associació aposta per iniciatives com la Deixalleria Indsutrial, on es detecten noves iniciatives i demandes de les empreses

A finals de 2019, l’Associació d’Empresaris i Propietaris dels Polígons Industrials Jordi Camp i Congost (AEP Camp Congost) i l'àrea de promoció econòmica de l'Ajuntament de Granollers van posar en marxa una deixalleria industrial, orientada a la millora de la gestió de residus valoritzables de paper/cartró, plàstic, ferralla i fusta. Aquest projecte va ser la resposta a una demanda específica de petites empreses dels polígons industrials de la ciutat, que manifestaven la dificultat i l’elevat cost de gestionar petits volums de residus no perillosos. Davant d’aquesta problemàtica es va plantejar una prova pilot per tal de testar al Polígon Jordi Camp, una deixalleria industrial que oferís a les empreses la possibilitat d’estalviar costos de transport, optimitzar la gestió dels residus industrials i donar opcions de proximitat en la gestió, aportant el component d’agregació de la demanda de diversos industrials.

Aquesta iniciativa va néixer en el marc del projecte «Granollers entra en simbiosi», impulsat per promoció econòmica amb el suport de la Diputació de Barcelona. «Granollers entra en simbiosi» és un programa municipal que vol contribuir a la materialització de la simbiosi o relació col·laborativa al món industrial local en àmbits com l'energètic, la mobilitat, els residus, etc. El projecte va ser el guanyador nacional dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos.

Un cop acabada la prova pilot, a mitjans del 2020, l’Associació dels polígons Congost i Jordi Camp, va assumir la gestió de la deixalleria industrial i l’ofereix als socis com a part dels seus projectes. Així, la deixalleria ofereix una solució de proximitat per a petits volums de residus valoritzables de paper/cartró, plàstic, ferralla i fusta. Consisteix a posar a disposició dels industrials un espai dins del polígon Jordi Camp, gràcies a la col·laboració del gestor TEGA, on puguin portar els seus residus valoritzables, de manera que la reducció dels costos de transport i el pagament per residu incentiva l’adequada separació. L’Associació es va donar d’alta com a agent dins de l'Agència Catalana de Residus i coordina la recollida quinzenal dels residus, a partir de la contractació directa del servei de transport, de manera que es generen economies d’escala.
Els objectius que permet assolir la deixalleria industrial són, per una banda, sensibilitzar les empreses en la millora de la gestió de residus i la seva valorització i, per l’altra, mostrar el potencial de l’agregació de la demanda i de les solucions basades en la proximitat. En aquest cas, la col·laboració entre els agents i el km0 permeten minimitzar els costos associats a la gestió. A més, separant adequadament els residus es redueix el volum del banal, i el seu cost, que tindrà un preu creixent en un futur immediat.

Des de gener fins setembre de 2021 s’ha gestionat 13 tones de residus: 2.920 kg. de fusta, 6.165 kg. de metall, cartró no recuperable 268 kg, cartró recuperable 1.955 kg, plàstic no recuperable 916 kg i plàstic recuperable 890 kg. Cal destacar que bona part del residus recuperables, prèviament no es segregaven i acabaven en un contenidor de genèric de residu banal. Actualment 7 empreses fan ús de la deixalleria industrial.

Detecció de noves demandes de les empreses
El projecte de la deixalleria industrial ha facilitat també la detecció de noves iniciatives i demandes de les empreses, i això ha permès presentar noves propostes relacionades amb l’economia circular i la simbiosi.

És el cas del Gestor ambiental i de residus compartit, que impulsa l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Granollers des de Can Muntanyola. Es tracta d’un assessorament integral i una anàlisi de la gestió dels residus, a disposició de les empreses dels polígons industrials, per promoure la reducció i valorització, així com la transició cap a una economia més circular. A més a més, s’està iniciant l’estudi per tal de poder dur a terme una recollida d’orgànica també de forma mancomunada, una demanda que han realitzat una bona part del participants. 10 empreses ja han participat al Gestor Ambiental i de Residus compartit.

Aquest any 2021, els participants en la deixalleria industrial tenen accés, sense cost, a aquest assessorament que els permetrà corregir o millorar les seves pràctiques, incorporant criteris de circularitat quan sigui possible.

Col·laboració publicoprivada i economia circular
La deixalleria industrial dels polígons Jordi Camp i Congost és un exemple de com la col·laboració publicoprivada pot donar lloc a pràctiques concretes que faciliten l’activitat, alhora que treballen per estalviar costos i millorar el comportament ambiental de les empreses. Tot i ser un projecte d’abast encara limitat, conté molts dels elements que han de facilitar-nos la transició cap a una economia més sostenible ambientalment: proximitat, cooperació, solucions a necessitats concretes i coresponsabilitat.

El futur del món empresarial es troba en una economia verda i circular, compromesa amb la societat i amb el medi ambient. La deixalleria industrial és un nou pas cap aquest nou futur empresarial i constitueix una experiència de col·laboració publicoprivada que incorporar la perspectiva d’agregació i proximitat per atendre les necessitats de les empreses.

Segons el Parlament Europeu, els països de la Unió Europea produeixen més de 2.500 milions de tones de residus cada any. De fet, si seguim explotant els recursos com ho fem ara, l’any 2050 necessitarem els recursos de tres planetes terra per subsistir. La crisi climàtica ha evidenciat els punts febles de la gestió de recursos i de les actuals cadenes de valor.

La rellevància d’actuar de manera sostenible i moure’ns com a societat cap a l’economia circular és ja una opinió molt generalitzada. Totes les administracions, i també el sector privat, han d’orientar-se a donar suport a aquest moviment, que ha donar lloc a realitats concretes, a actuacions i projectes materialitzats. En aquesta creació de referents és on prenen un paper clau els agents locals, ja siguin empreses, entitats o administracions locals, tant per la seva pràctica com per la seva disposició a col·laborar.

(Can Muntanyola - Granollers Mercat) 
Sequera - Fase 1

Sequera - Fase 1

Actualitzem informació

6.2.2024
Emergència per Sequera

Emergència per Sequera

Restriccions d'aigua en els usos urbans per a municipis

2.2.2024
Granollers aprova sancions de fins a 3.000 euros pel mal ús de l'aigua

Granollers aprova sancions de fins a 3.000 euros pel mal ús de l'aigua

Entrem en fase d'emergència per la sequera

2.2.2024
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes