La llei del teletreball entra en vigor

14.10.2020

Per tal que s'apliqui la nova normativa el teletreball ha de suposar, com a mínim, el 30% de la jornada.

Aquest passat dimarts ha entrat en vigor la nova llei que regula el teletreball a l’estat espanyol.

Com a tret principal, hi ha d’haver un acord per escrit entre empresa i treballador, que conserva els mateixos drets que en una feina presencial. I perquè s’apliqui la llei, el teletreball ha de suposar, com a mínim, el 30% de la jornada, almenys durant 3 mesos.


Decisió voluntària

El teletreball és una opció voluntària per a les parts i caldrà exposar-ho per escrit, i en cap cas pot ser una causa que justifiqui un acomiadament o una modificació de les condicions laborals. Pel fet de ser voluntari, també és reversible.

És a dir, cap treballador pot ser acomiadat de manera justificada amb l’argument que no s’adapta bé al teletreball.


Qui es farà càrrec de les despeses?

A partir del mes de gener, les empreses hauran d’assumir una part dels costos que es generen per treballar fora de l’oficina. Unes quantitats que s’hauran d’establir per conveni, i que es tractaria del consum elèctric, la connexió a internet o la calefacció de casa.

La llei preveu que les empreses han de facilitar les eines i el manteniment que calgui per poder fer les tasques.

La resta de despeses es poden acordar a la negociació col·lectiva. Però la normativa no s’aplica a les feines que s’hagin de fer a distància per la Covid-19, tot i que l’empresa sí que ha de facilitar el material necessari.
Mateixos drets

Els treballadors que facin teletreball han de tenir els mateixos drets que els que treballen presencialment, i les mateixes condicions, com ara el salari, el temps de treball, la formació i la promoció professional.

Això vol dir que teletreballar no vol dir estar connectat permanentment a la feina.

L’empresa, per la seva banda, tindrà dret a controlar que el treballador compleixi amb les seves obligacions, com la jornada laboral i els objectius que s’hagin marcat.


Horaris i dret a desconnexió

S’haurà de registrar el temps de treball de manera acordada i l’empresa haurà de garantir que es limita l’ús de la comunicació empresarial durant els temps de descans.

A més, la nova llei distingeix entre treball a distància (treballar de forma regular des del domicili o lloc escollit pel treballador), teletreball (treballar a distància exclusivament o de manera prevalent amb sistema informàtic o telemàtic) i treball presencial (treballar a l’empresa o al lloc que digui l’empresa).
Jornada Seguretat als Polígons

Jornada Seguretat als Polígons

Et convidem a participar a una trobada en la qual es parlarà de seguretat per empreses, de protecció passiva, activa, organització de la seguretat i valoració del risc.

17.5.2024
Sequera - Excepcionalitat

Sequera - Excepcionalitat

Semàfor taronja – Escenari d’excepcionalitat (25% de les reserves)

15.5.2024
Dilluns començaran les obres al passeig Fluvial i al parc del Congost

Dilluns començaran les obres al passeig Fluvial i al parc del Congost

La renaturalització de l'entorn del riu Congost, que inclou treballs a la mateixa llera del riu, així com a passeig Fluvial i al parc del Congost

13.5.2024
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes