2 milions de les inversions d'aquest mandat als pressupostos participatius

22.9.2021

L'Ajuntament de Granollers destina 2 milions de les inversions d'aquest mandat als pressupostos participatius

L'1 d'octubre es donarà el tret de sortida de la segona edició del procés de pressupostos participatius a Granollers, que respecte a l'anterior, ha duplicat la partida destinada passant d'1 a 2 milions d'euros que la ciutadania podrà determinar a què es destinen. De fet, també s'ha incrementat el temps destinat al procés, que en aquesta ocasió s'ha entès com a un procediment de mandat, amb quatre anys de desenvolupament en comptes de dos –la inversió en el projecte és de 500.000 euros anuals–.

La regidora de Processos Participatius, Andrea Canelo, ha assegurat que la iniciativa manté vigents els objectius de la primera edició: "implicar la ciutadania en la presa de decisions i fer-la conscient dels recursos, així com insistir en la major transparència i eficiència de la inversió municipal". L'alcalde, Josep Mayoral, hi insistia: "posem 2 milions a disposició de la ciutadania per incorporar més mirades i voluntats a les inversions a la ciutat més enllà de les institucions".

El govern municipal demana, però, que en aquesta edició la prioritat siguin propostes que s'inscriguin en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb iniciatives que "promoguin la igualtat de gènere, la cohesió social, la transició energètica", deia Canelo.

El procés tindrà 9 fases. La primera tindrà una vigència de 15 dies a l'octubre i tindrà l'objectiu d'informar la ciutadania de l'inici del procés amb presentacions, sessions, difusió per escrit i informació a tots els equipaments públics. En aquest sentit, els equipaments que assessoraran la ciutadania sobre aquest procés han passat de 6 a la primera edició a 11, i també s'ha fet una formació específica als seus treballadors.

A partir de mitjans d'octubre començarà la segona fase, de debat i recollida de propostes, sigui físicament als equipaments municipals o telemàticament a través del web Granollers Participa. Hi podrà fer propostes qualsevol entitat o persona a títol individual vinculada a Granollers, i la iniciativa haurà de tenir un pressupost màxim de 150.000 euros, "un màxim per assegurar diversitat de propostes, però amb certa magnitud per a projectes que poden ser transformadors", indicava Canelo. Aquesta fase s'allargarà fins a finals de novembre.

Entre desembre i gener, la fase 3 consistirà en la valoració de les propostes per part dels tècnics municipals, per arribar a la fase 4 de priorització, en què es faran sessions amb la ciutadania per elaborar "un rànquing de les propostes més valorades", explicava la regidora.

Entre febrer i març, la fase 5 consistirà en la concreció de projectes, de manera que els autors podran explicar les seves propostes. Aquesta culminarà el 5 d'abril (fase 6), amb sessions per presentar els projectes prioritzats.

La fase 7 serà la de la votació de la ciutadania –hi tenen dret els granollerins i granollerines majors de 16 anys–, i començarà el 19 d'abril i fins a finals de mes. A diferència de l'edició anterior no es podrà votar només un projecte, sinó que se'n podran votar diversos fins a un màxim de 2 milions de pressupost, amb la intenció que aquest canvi sigui pedagògic per tal que la ciutadania entengui més sobre la gestió dels recursos.

El 4 de maig (fase 8) se'n farà el retorn a la ciutadania, és a dir que s'explicaran quins han estat els projectes més votats. A finals de maig està previst que pugui començar la darrera fase, la de l'inici d'execució dels projectes triats.

Balanç i projectes de la primera edició
Els petits canvis respecte a l'edició anterior, responen a la valoració de la primera edició i "una reflexió sobre com va funcionar per millorar el procés, fer-lo més fàcil, entenedor i participatiu", assegurava Mayoral.

Andrea Canelo recordava que és possible que hi hagi projectes que s'allarguin, com el de camins escolars segurs, sorgit de la passada edició del procés i que encara no s'ha acabat. "És un projecte que ha millorat gràcies al Consell Escolar i la suma de la comunitat educativa, que l'han fet més gran i rellevant", assegurava la regidora.

Dels 9 projectes que van aprovar-se dels pressupostos participatius 2018-19, només aquest i el dels aparcaments segurs per a bicicletes no han culminat encara –tot i que aquests darrers s'han començat a instal·lar–. Els altres projectes van ser d'il·luminació al barri de Can Bassa, millores als patis de les escoles Mestres Montaña i Salvador Llobet, plaques solars a l'EMT, la reubicació de la parada d'autobús de l'Hospital, una zona de jocs adaptats infantils al centre, i la plantació de més arbres i arbustos.
L'AEP Congost i Jordi Camp et convida a l'Assemblea General

L'AEP Congost i Jordi Camp et convida a l'Assemblea General

Dimecres 24 d'abril a les 13h comptem amb tu a l'Assemblea General de l'Associació

8.4.2024
Sequera - Fase 1

Sequera - Fase 1

Actualitzem informació

6.2.2024
Emergència per Sequera

Emergència per Sequera

Restriccions d'aigua en els usos urbans per a municipis

2.2.2024
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes